Tayland Mutfağını Dengeli ve Sağlıklı Kılan Malzemeler

Ingredients that make the Thai cuisine a balanced and healthy one

Tayland mutfağının ana bileşenleri; birbirinden renkli sebzeler ve meyveler, deniz ürünleri ve et çeşitleridir. Bu malzemeler; limon otu, galangal, demirhindi meyvesi, kaffir lime yaprağı, Tayland acı biberi, liçi meyvesi, papaya gibi çok sağlıklı malzemelerle zenginleştirilir. Tayland mutfağına baharatlı ve özgün özelliklerini kazandıran otların ve meyvelerin sağlığa yararlı olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır.

CokCokThai’nin menüsündeki sağlıklı malzemeleri tanımaya ne dersiniz?

Thai Acı Biberi

Tuzlu, tatlı, ekşi, acı ve baharatlı olmak üzere 5 farklı tadı her daim dengelemek, Tayland mutfağında ön planda tutulur. Thai Acı Biberi de, Tayland’a özgü yemekleri “acı” lezzetiyle tamamlar. Thai Acı Biberine acı tadını veren ise kapsaisin maddesidir. Çalışmalar, kapsaisinin yağ yakıcı özellikte olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca Thai acı biberi, iştah azaltıcı niteliktedir.

Galangal

“Tayland zencefili” olarak da adlandırılan Galangal’ın tadı ve görünümü, zerdaçal kökü ve zencefile benzer. Özellikle Tom Yam çorbasında öne çıkan bir lezzet olan Galangal, kanser hücrelerini öldürebilen bileşenlere sahiptir. Galangal aynı zamanda enfeksiyonlar ile başa çıkmak ve ağrıları gidermek konusunda da yardımcı besindir.

Limon Otu

Limon Otu, Tayland lezzetlerine tazeleyici bir limon tadı kazandırır. Aynı zamanda sağlığınıza katkı sağlar. Araştırmalar limon otunun mide ülserleri ve yüksek kolestrol açısından fayda sağladığını göstermiştir.

Papaya

Meşhur papaya salatası, popüler bir salata olmasının yanı sıra serbest radikallerle mücadele ede likopen adlı antioksidanı içerir. Bu tropikal meyve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur ve cildi yaşlanmaya ve hasarlara karşı korur. Christopher Columbus tarafından “Meleklerin Meyvesi” olarak adlandırılmış olduğu söylenen papaya, iyi kolesterolün etkilerini artırarak kalp sağlığını korur.

Demirhindi Meyvesi

“Hint hurması” olarak da anılan Demirhindi Meyvesi, antienflamatuar özelliğiyle öne çıkar. Pad Thai Noodle’da da kullanılan demirhindi meyvesi kalp hastalıklarına, kansere ve diyabete karşı koruma sağlar. Bunun yanı sıra; magnezyum, potasyum, demir ve kalsiyum bakımından zengindir.

Liçi Meyvesi

Liçi, hoş bir kokuya ve tada sahip küçük bir meyvedir. İçecekler ve tatlılarda kullanılan Liçi, yüksek C Vitamini seviyesi sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve antioksidandır. Lif ve B Vitamini içeriği ise, metabolizma hızını artırır. Oksidatif strese karşı da dayanıklılık sağlayan bu leziz meyve, kan dolaşımı destekleyen bileşenler içerir.

Mango

Tazeleyici ve enfes bir tada sahip Mango, Tayland mutfağında yaygın olarak kullanılan tropik bir meyvedir. Düşük kalorili olan ve yüksek seviyede lif içeren Mango; A, C, B6, E Vitaminleri ile kalsiyum ve çinko bakımından zengindir. Bu özellikleri sayesinde Mango; cilde, saçlara ve kalp sağlığına fayda sağlar. Çalışmalar, obeziteyi önleme bakımından destek olabileceğini göstermiştir.

Kaynaklar:

https://www.healthline.com/nutrition/is-thai-food-healthy#benefits

https://www.thailandmedical.news/news/health-benefits-of-kaffir-lime-(thai:makrut-%E0%B8%A1%E0%B8%B0%E0%B8%81%E0%B8%A3%E0%B8%B9%E0%B8%94-)

https://www.healthline.com/nutrition/tamarind#:~:text=The%20polyphenols%20in%20tamarind%20have,fatty%20liver%20disease%20(1).

https://www.researchgate.net/post/What_are_the_health_benefits_of_Lychee_Litchi_fruit

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-mango


Read more

A Balanced cuisine - Thai cuisine

Tay mutfağında Denge Unsuru

Happy Chulalongkorn Day Thai-Everything-Lovers!

Chulalongkorn Günü Kutlu Olsun!

Interesting Details About The Thai Cuisine

Tayland Mutfağına Dair İlgi Çekici Detaylar

Servis Bölgemiz ( Beşiktaş Beyoğlu Nişantaşı)

Turkish
TR