Bölgesel Tayland Lezzetleri

Regional Thai Cuisine

Tayland Mutfağı deyince aklınıza daha önce tatmış olduğunuz tek bir lezzet, birden çok baharatın ve sebzenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan ve daha önce yediklerinizden çok farklı keskin tatlar ya da birden çok tarif gelebilir.

Tayland mutfağının tek bir tadı veya tanımı çağrıştırmaması esasında çok doğal. Çünkü “Tayland mutfağı” denildiğinde aslında bu tüm ülke mutfağını tanımlayan belirli lezzetleri kapsamıyor. “Tayland mutfağı” daha ziyade, Tayland’ın farklı bölgelerindeki birbirinden farklı özelliklere sahip mutfaklara dair kapsayıcı bir kavram.

Tayland mutfağı, temelde 4 farklı bölgeye ve başlığa ayrılır. Bunun nedeni ise elbette coğrafi ve tarihsel farklılıklardır. Coğrafyalara göre yetişen mahsullerin farklılık göstermesi ve ilgili bölgenin komşu ülkelerle olan etkileşimi Tayland’ın mutfağını alt kategorilere ayırmış ve böylece daha da zenginleştirmiştir.

Orta Tayland

Bangkok Bölgesi veya Orta Tayland olarak adlandırılan mutfak, Tayland’ı ziyaret edenlerin genellikle ilk durağının Bangkok olması nedeniyle belki de en çok tadılan mutfaktır. Birçok nehrin kesiştiği bu bölge, pirinç ve diğer birçok sebzeyi yetiştirmek için oldukça elverişli olmakla birlikte çeşitliliği ile öne çıkar.

Bangkok bölgesi, merkezi konumu nedeniyle diğer bölgelerin mutfağından da lezzetler sunar. Tayland denilince ilk akla gelen şehir olan Bangkok’u barındıran Bangkok bölgesi mutfağının lezzetleri; Tayland mutfağının en karakteristik özelliğine göre hazırlanır. Buradaki yemekler acı, tuzlu, tatlı ve ekşiyi aynı yemekte bir araya getirir. Ancak diğer bölgeler ile kıyaslandığında bu bölgenin tatları pek de keskin sayılmaz.

Kraliyet sarayının bulunduğu bölgede, kraliyet için daha gösterişli yemekler hazırlamak adına Tayland’ın bu bölgesi, daha karmaşık pişirme tekniklerinden faydalanır. Kuzey Bölgesi’nin aksine Bangkok ve çevresini kapsayan bu bölgede Yasemin Pilavı tercih edilir.

Kuzey Tayland

Burma ve Laos’a sınırı olan Kuzey Tayland’a özgü yemekler temelde acı ve ekşi tatların öne çıktığı lezzetlerdir. Dağlık ve ormanlık olan bu bölgede malzeme olarak genellikle yeşillikler kullanılır. İlk olarak Orta Tayland mutfağıyla tanışmış olanlar bu bölgede aynı yemek türlerini bulamayabilirler. Ancak bu bölgenin de kendine has lezzetleri denemeye değerdir. Batı dünyası sofralarının olmazsa olması olan ekmeği gibi her sofraya eşlik eden pilav ise bu bölgede “yapışkan pirinç” türünde tercih edilir. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilen yapışkan pirinç, tüketilmeden önce genellikle küçük toplar haline getirilir. Kuzey Tayland’a özgü bir diğer besin olan noodle da yaygın olarak yumurtalı ve kızarmış şekilde tüketilir. Dağlık bir bölge olmasına rağmen hindistancevizi sütü de yemeklerde kullanılan yaygın bir malzemedir.

Kuzeydoğu Tayland

Isan Bölgesi olarak da adlandırılan Kuzeydoğu Tayland’daki lezzetlerin diğer bölgelere kıyasla en önemli farklı, bu bölgeden çıkan lezzetlerin yüksek oranda baharat içermesidir. Ancak burada yaşayan Taylandlılar baskın tatları sevse de, fazla tuzlu ya da fazla acı lezzetleri tercih etmezler. Tayland’ın nispeten daha az bilinen bu bölgesinde yemekler genelde haşlanarak ve ızgara yapılarak hazırlanır ve oldukça sağlıklıdır. Et içeren yemekler; tavuk, balık, karides gibi daha alışılmış içeriklerle hazırlanır. Fakat Isan Bölgesi’ni ziyaret edenler yemeklerde kurbağaların veya böceklerin de kullanıldığını görmeye hazırlıklı olmalıdır.

Güney Tayland

Phuket Adası’nın sahilleri gibi eşsiz sahillerle tanınan Güney Tayland, mutfağıyla da öne çıkmayı hak eden bir bölgedir. Bu bölgeye has yemekler baharatlı köriler, çorbalar ve salatalardır. Tayland’ın en çok deniz ürünü ihraç eden bu bölgesi, elbette kendi mutfağında da balık sosu ve deniz ürünlerini bol bol kullanır. En baharatlı ve en tuzlu lezzetler Güney Tayland’a aittir. Bölgede çokça yetişen hindistancevizi sayesinde yemeklerde hindistancevizi yağı ve sütü kullanılır. Hindistancevizi sütü ile hazırlanan köriler ve çorbaların kıvamı daha koyu olur. Bu bölgede ayrıca ananas da çokça yetişir ve yiyeceklere özgün bir tat vermesi için sıklıkla kullanılır.

Çok Çok Thai’de Tayland’ın belirli bölgelerine has yiyecekleriyle tanışabilirsiniz. Isan Bölgesi olarak adlandırılan Kuzeydoğu Tayland’a özgü tarifle hazırlanan Isan Usulü Tavuk/Biftek/Levrek ile Papaya Salatası; başkent Bangkok’u da kapsayan Orta Tayland’a özgü Kırmızı Köri ve Yeşil Köri ile Yasemin Pilavı Çok Çok Thai’de sizleri bekliyor!


Read more

Happy Chulalongkorn Day Thai-Everything-Lovers!

Chulalongkorn Günü Kutlu Olsun!

Thai Vegetarian Festival

Tayland Vejetaryen Festivali

Thai Desserts for Special Occasions

Özel Günlerde Tercih Edilen Tayland Tatlıları

Servis Bölgemiz ( Beşiktaş Beyoğlu Nişantaşı)

Turkish
TR