Tay mutfağında Denge Unsuru

Tay Mutfağı, “Dünyanın En İyi 50 Yiyeceği” listesine en fazla sayıda yiyecek ile girebilmiş dünyaca ünlü bir mutfaktır.
Tarih boyunca Hint, Çin ve hatta Portekiz mutfaklarından etkilenen Tay Mutfağı, bu kültürlerden edindikleriyle özgün bir kimlik yaratmış ve tüm komşu ülkelerinden farklı özellikler edinmiştir. Güneydoğu Asya ile; acı biber, sarımsak, zencefil, limon otu, balık sosu ve misket limonu gibi aynı malzemeleri kullanmasına rağmen Tay lezzetleri kendine has, ayırt edici özelliktedir.
Aromatik ve baharatlı özellikleriyle öne çıkan lezzetler; detaya, dokuya, renklere, sağlıklı malzemelerin kullanımına dikkat ederek hazırlanır. Ayrıca yiyeceklerin hoş bir görünüme ve kokuya sahip olmasına da özen gösterilir.
Tay mutfağının en önemli özelliği ise, dengedir. Her bir Tay yiyeceği; tuzlu, tatlı, ekşi, acı ve baharatlı olmak üzere 5 farklı tadı içerecek şekilde hazırlanır. En önemlisi de tüm bu tatların dengelenmesidir. Keskin tatlara sahip limon otu ve galangal gibi taze bitkiler, güçlü baharatları bastırır. Tuzlu soslar ise şeker ya da misket limonu gibi tatlarla dengelenir.
Böylece Tay mutfağı, örneğin Hint mutfağı kadar ağır değil, Japon mutfağı kadar sade değil; ikisinin arasında duran ahenkli bir mutfaktır.
Tay öğünlerinin en değişmez öğesi, elbette pilavdır. Kızartılmış veya buharda pişmiş pilavlar öğünlere her daim eşlik eder. Hatta pilav o kadar önemlidir ki, tek bir pirinç tanesinin bile boşa gitmemesi sağlanır. Ana yemeklerde ise sebze, balık ve et çeşitleri; demirhindi meyvesi, hindistan cevizi sütü, Tay acı biberi, sarımsak, yer fıstığı, limon otu ve misket limonu gibi rengarenk, zengin malzemelerle bir araya gelir.
Tay mutfağı ile dengede kalın. Unutmayın; “Ne yerseniz, o olursunuz!”